Soki przeżywają swój renesans. Odkryliśmy je na nowo i wiemy już, że domowy sok nie musi być nudnym połączeniem marchewki i jabłka. Dziś kraina owoców i warzyw stoi przed nami otworem. Dzieje się tak z dwóch powodów – po pierwsze mamy nieorganiczny wręcz dostęp do składników, po drugie mamy dostęp do coraz to efektywniejszych technologii.
Do ostatniej kropli soku
Warto przeglądnąć oferty choćby internetowych sklepów z AGD, aby zaobserwować pewną prawidłowość – w ofercie nadal dostępne są sokowirówki, niektóre bardzo praktyczne, do których można wrzucać owoce bez obierania i które całkiem nieźle wyciskają soki z owoców, nieco gorzej z warzyw, a całkiem przeciętnie z roślin zielonych typu szpinak czy zioła. W ofercie przywołanych sklepów znajdziemy również kategorię wyciskarek do soków lub wyciskarek poziomych albo też wolnoobrotowych – to właśnie segment urządzeń odpowiedzialnych za sokową rewolucję – pozbawiają one rośliny niemal całego soku, najpierw miażdżą je, a dopiero potem wyciskają pulpę. Taka technologia pozyskiwania soków jest, według badań, lepsza dla naszego zdrowia. Uzyskane w ten sposób płyny mają bogatszy skład, zawierają więcej enzymów i składników mineralnych. Wszystko to pięknie, ale te ceny – wyciskarki faktycznie są drogie. O ich zakupie warto pomyśleć jedynie pod warunkiem, że jesteście zdecydowani zacząć pić soki, inaczej szkoda pieniędzy i miejsca w kuchni na tego typu urządzenie.
Pomysły na soki
Jeśli decyzja zapadała i jesteście szczęśliwymi posiadaczami nowoczesnej maszyny do robienia soków warto poznać kilka przepisów na soki, które będą realizować rozmaite potrzeby Waszego organizmu. Nie należy jednak traktować soków jak lekarstwa – wybierajcie te, które faktycznie Wam smakują. Niektóre połączenia owoców i warzyw będą bardziej lub mniej Wam smakować, tak czy inaczej nie rezygnujcie z eksperymentów, bo w różnorodności siła, a im więcej receptur wypróbujecie tym będziecie zdrowsi, szczęśliwsi, pełniejsi energii.
Oto nasz top ten:
1. Ananas plus limonka. – ananas dla swojego wyjątkowego smaku i limonka, która pomoże zwalczyć zgagę, tak to prawda, wbrew temu co myślicie i cytryna i limonka wykazują działanie alkalizujące
2. Sok z kiszonej kapusty plus jabłko – wszelkie kiszonki to źródło witamin, specyficzny smak złagodzi delikatnie słodkie jabłko.
3. Marchewka plus burak plus cytryna – żelazo z mega dawkę witaminy C, w niezastąpiony w przypadku anemii.
4. Jabłko plus kiwi plus szpinak – żelazo i kwas foliowy – Twój ulubiony sok pity w trakcie ciąży.
5. Banan plus jabłko plus marchew – powrót do dzieciństwa – pyszny sok o smaku wspomnień.
6. Arbuz plus pomidory – łatwy i pyszny.
7. Pietruszka plus kolendra plus cytryna plus ogórek – ziołowy zawrót głowy z kwaśną nutką cytryny, można dodać odrobinę cukru.
8. Jabłko plus szpinak plus imbir plus ogórek – oczyszczająca mikstura, która doda Wam mnóstwa energii.
9. Pomarańcza plus jabłko plus mięta – gwarantuje natychmiastowe orzeźwienie.
10. To miejsce na Twój przepis – życzymy udanych eksperymentów i dużo, dużo zdrowia.